Direktlänk till inlägg 18 april 2013

Warm Bodies (2013)

Av astarot - 18 april 2013 11:45

 

 

Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dead när Johnny kommer tillbaka. Skulle du kunna döda din bror? Din kärlek? Ditt barn? I Warm Bodies gör man precis tvärtom och pajar i mina ögon ungefär 100% av det jag avgudar med zombieprylen. Det går inte att göra zombien till en medveten varelse utan att förlora mer än vad man får ut och utan att gräva stora hål i logiken.


Ahmenvafan. Bara för att det är zombier med behöver de ju inte vara Romeros zombier, tänker du. Synd bara att du har fel.

 

Warm bodies
Regi: Jonathan Levine, 2013
Medverkande: Teresa Palmer, Nicholas Hoult, Analeigh Tipton m.fl


Kan en levande kvinna älska en zombie? Och vad säger de levande respektive de döda om ett sådant oheligt förhållande? Det är grundpremisserna för den här småsöta men rätt groteska Romeo & Julia-historien.


Zombiepojken R, med någon slags mänsklig moral beskyddar den levande Julie och magi uppstår. Ett hjärtslag i taget tar den mänskliga närheten och värme honom närmare det riktiga livet. Botemedlet mot zombieepedemin är således kärlek, att vi bryr oss om varandra. Här är budskapet i Warm Bodies.


Tittar vi hörlursförsedda stressfolk bara upp från våra smartphones för ett ögonblick räddar vi varandra och slutligen världen. Med tanke på zombiefilmens inneboende socialkritiska kärna sätter Warm Bodies fingret på ett av genrens mest tydliga teman - vår självdestruktivitet. Gott så.


Tyvärr måste jag ändå säga att det är lite för enkelt, eller snarare att det är en alltför lång väg att gå för att göra denna poäng. För oavsett alla smarta referenser till zombiegenren, hjärnätandet, långsamheten och dumheten blir parodin platt när allt är på låtsas, som att Bobby till slut kliver ur duschen (Vaddå? fattar du inte parallellen? Nähä, nu är man visst för gammal också. Tack!). Varför luktar inte zombiepojkvännen? Om det räcker med lite zombieblod i pannan för att passera som odöd, varför har det tricket inte använts för att utrota de vandöda? Om zombier kan tänka, öppna dörrar och sköta skivspelare, varför har inte de i sin tur käkat upp allihop? Och varför i hela jädra friden kan zombierna plötsligt käka dött kött sparat som en doggy bag i fickan? Då är det ju lugnt för de veganzombier som inte vill äta levande folk och dessutom (ett mycket stort dessutom) fritt fram för zombier att kannibalisera på varandra.


Det här är såklart för att få historien att fungera men dessa krystade konstruktioner blir nästan outhärdliga då de görs bara för att anpassa ännu ett monster till en fållan av föredetta upprorsmakare. Det finns faktiskt andra zombiefilmer (exempelvis My Boyfriend's Back, Zombie Honeymoon, Boy Eats Girl) i samma anda som berättar typ samma historia utan att bli till en total sockerchock. Och här återupprapas (ja, en medveten felstavning okej - får man inte hitta på egna ord nu heller?) det gamla temat - fin flicka tar hand om bråkig pojke och kan förvandla honom till prins med sin kärlek (dvs. snygghet).


  Men, nawww.. är du gängmedlem? Så gullig! Jag ska rädda dig.


Är du inte en fanatiskt zombienörd som undertecknad har du kanske lättare att se en nyskapande zom-com. Inte vet jag, men okej, det får väl finnas vegetarianvampyrer och zombier med själ, men det tar udden av det som länge varit vasst och otämjt. Det fanns en tid, för bara tio år sedan, det inte kunde komma tillräckligt med zombiefilmer - nu är det tyvärr för många.


På omlevande

astarot

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Av astarot - 23 augusti 2012 10:50

Hej hå alla mönsterdiggare!  ja alltså ni som antingen gillar att sticka eller ni som ständigt blir inkallade för ännu ett rorschachtest.  Tänkte det var dags att uppdatera bloggen. Eftersom jag ändå inte gör annat än skriver hela jävla tiden ...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se