Direktlänk till inlägg 12 april 2013

När du tittar ner i avgrunden tittar typ ingen alls tillbaka

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret...


Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då.


Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit för givet. Därför är det inte så konstigt att monstret i berättelsen alltid varit något att frukta. Något som kan förgöra, skrämma och äckla oss.


Samtidigt har monstret på något sätt också alltid varit oss själva. Vampyren, Mr. Hyde, zombien, varulven, mumien och alla andra oheliga varelser har pekat på människans djuriska drifter, svagheter, narcissism och fåfängliga önskningar. Kanske är det tydligast i Frankenstein där de riktiga monstren är vi själva för att vi vill döda det som skrämmer oss eller i Nightbreed där monsterutrotningen är en tragisk parafras på Förintelsen. Monsterfilmen har varit den perfekta skapelsen för att stirra ner i avgrunden och möta helvetet. Nu tittar vi ner i avgrunden och möter, kanske förvånande, istället frälsning. Det finns inte längre något som kan stirra djupt in i våra själar och ifrågasätta vårt inre.


Frukta monstret! 


I den moderna filmen har vi dresserat monstren, fått dem att gå fot och räcka vacker tass. Vampyren har fått själ och kan välja att dricka syntetiskt True Blood. Det vandöda livet är inte längre någon förbannelse, det är en evighet av ”Party All Night and Sleep All Day”. Zombien, denna parafras på den ruttnande mänskligheten, vandrar inte längre omkring omedveten om allt utom människokött utan är i Warm Bodies objekt för en ung kvinnas kärleksönskan att omvandla tölpen till prins. Mardrömsvarelser i Monsters Inc. är snälla och rädda för barn medan trasiga förhållanden egentligen finner den sanna familjelyckan hinsides i American Horror Storys gamla spökhus.


We're a happy family  


Monster samlas, inte för att förgöra, utan berätta för oss att allt är bra. Vi behöver inte oroa oss. Kanske är det fullt förståeligt när stora, abstrakta miljöhot och mänsklig avgrundsondska ligger över oss som en obehaglig spikmatta, tydligt också i filmer som Hostel och A Serbian Film.


Vi behöver inte längre en köttätande, hjärndöd zombie som berättar om vår självdestruktivitet – vi behöver en odöding som stoppar om oss och läser godnattsagor. Helvetet finns inte längre och istället för en mossig gammal himmel kan vi istället drömma om att som superhjälte få leka med Edward, Jacob eller annat valfritt godhjärtat monster utan en tanke på döden. Den eviga, tomma döden. Den som inte får finnas.på omlevande

astarot

* i mångt och mycket från en av mina krönikor i fina Folkbladet.

 
ANNONS
 
Swedish Zombie

Swedish Zombie

12 april 2013 10:28

Vad sorgligt! En dödsruna! Men det är nog så. Innan allt börjar om från början igen.

http://www.swedishzombie.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Av astarot - 23 augusti 2012 10:50

Hej hå alla mönsterdiggare!  ja alltså ni som antingen gillar att sticka eller ni som ständigt blir inkallade för ännu ett rorschachtest.  Tänkte det var dags att uppdatera bloggen. Eftersom jag ändå inte gör annat än skriver hela jävla tiden ...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2013
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se