Direktlänk till inlägg 18 juli 2008

Wet Work

Av astarot - 18 juli 2008 09:15

En novell som blev en bok som blev en recension på zombiebloggen.


Wet Work

av: Philip Nutman


En klassiker i zombielitteraturen är den hans novell Wet Work. En historia på 8 sidor som egentligen bara lever på att de medverkande är zombier. I den här utbyggda historien har det bretts på en hel del: civilisationskritik, cynism, barbarism och en underliggande kärlekshistoria av episka mått.


Handlingen involverar kontraktsmördaren (därav titeln som ju är ett slang för lönnmord) Corvino som sedemera blir zombie och intragen i en zombiekonspiration som sträcker sig ända in i Vita Huset. Samtidigt får vi följa Nick under sina första dagar på poliskåren när levande döda förvärrar brottstatistiken i staden medan hans hustru hälsar på en döende mamma på annan ort.


Dessa två huvudstråk berättar ur olika perspektiv om upptakten och slutet på zombieväldet. Det är i många fall banalt och snaskigt, som att det räcker att skriva om inälvor för att tillfredsställa läsaren (det är förstås inget minus ;-). Men det finns saker med historien som ändå gör den både läs- och tänkvärd. Inte minst vad det gäller synen på kärlek under en så pressad situation som karaktärerna lever under. När känslor för varandra plötsligt betyder något på allvar. Men det finns också ett stråk av yttersta svärta om hur extremt anpassningsbara vi människor är.


Det jag vänder mig emot är som vanligt hur zombierna behandlas. Visst behöver inte zombier alltid vara som i Romeros filmer, det kan ju vara spännande ändå (som i till exempel Dead & Buried). Men jag tycker det är synd att man inte kan skriva en zombiehistoria utan att de odöda ska vara precis som vanligt folk, förutom att de är döda och kanske lite extra hungriga då. Ändå har Nutman löst det ganska snyggt i Wet Work genom att låta bevarad hjärnkapacitet vara en raritet i zombiegemenskapen. Det innebär att ett fåtal zombier vet vad som krävs för att de ska kunna överleva och handlar därefter: till exempel ett evigt lager av färskt människokött – som vanligt helst kvinnor och barn av någon anledning.


Upplägget och lösningarna finns i var och varannan zombiebok och det som talar till Wet Works fördel är att den var tidigt ute. Det mesta av den moderna zombielitteraturen känns faktisk ganska snott från just den här boken. Till exempel så är Brian Keenes The Rising med några smärre ändringar en ren och skär ripp off. Kult eller inte, Wet Work är helt okej zombieunderhållning i bokform...


på återupplevelse

astarot

 
ANNONS
 
Ingen bild

Alia

15 augusti 2008 06:26

Hellu^^
har du läst stephen kings Cell? En zombienovell som är mer som en film, i IMAX 3D (beroende på vilken fantasi man har :P)..
Tror den ska bli film a Roth, så försöker få alla zombiefans att läsa den innan den blir... skit. -____-'

Rolig blogg!^^

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se