Direktlänk till inlägg 21 april 2008

The Walking Dead Book 3

Av astarot - 21 april 2008 08:51

Passa er!

Jag undanhåller med flit specifika händelser men vissa avgörande vändpunkter avslöjas i denna översvallande recension av:


The Walking dead Book 3

Skriven av: Robert Kirkman

Illustrerad av: Charlie Adlard, Cliff RathburnGänget med Rick i spetsen framlever sina liv innanför tre stängsel och sover i varsin cell om natten. Ändå är det bättre än vad det varit på länge. Dagliga rutiner avlöser varandra samtidigt som zombier omringar stället. Såpan som är The Wlking Dead fortsätter alltså obevekligt vidare, som en odöd som vägrar vika sig. Det är lugnt och metodiskt och såpaintrigerna på fängelset ger inte bara dramatik utan också oss möjlighet att lära känna människorna bättre.


Men vad som överskuggar den tredje samlingsvolymen mer än allt annat är en fullfjädrad rape-revenge-historia. Det hela börjar med att Rick ser en helikopter störta och beslutar sig, i vanlig ordning utan att bry sig om hur han oroar sin familj, för att undersöka saken tillsammans med ett par andra. När de kommer dit är vraket tomt men de lyckas spåra passagerarna till en stad full av överlevare. Väl där bryter helvetet lös eftersom det pågår en hel del totalsjuka grejer i stan. Från och med nu blir zombierna än mer till kulisser i ett drama som utspelar sig människa mot människa.


Historien lyfter skickligt perspektiven från den specifika odöda situationen till en allmänmänsklig, må vara cynisk och negativ, betraktelse över människan. Ni har alla hört det i otaliga filmer (de flesta bra) ”vi är dom och dom är vi”, men här blir zombierna till ett ganska obetydligt hot – en banal form av ondska endast styrda av sina grundläggande drifter – jämfört med mänskligt beräknande och pervers grymhet.


Det mörker, bland allt det mörka, som jag efterlyste i inledningen av serien är härmed becksvart. Så som det bör vara i ett scenario då moderna människor måste lära sig att leva ur hand i mun under extrema förhållanden. Den moral och de kulturella koder som är nödvändiga i trygghet verkar förlora giltighet i kaos. I vilket fall som helst är hämnden fortfarande ofantligt ljuv.


Sanna mina ord – zombieserier blir fan inte bättre än så här!

På returnerande!
astarot

 
ANNONS
 
Gustav

Gustav

21 april 2008 09:41

Snygg illo på omslaget var det! :)

http://www.germann.se

 
Ingen bild

astarot

21 april 2008 09:54

Ja, den är riktigt snygg också - det glömde jag visst att nämna i min iver. Men illustrationerna till historien sitter klockrent - speciellt som stora delar av serien, i de mest känslomässiga delarna, byggs enbart av bilder. Jag har en känsla av att du skulle älska en viss barnzombie i kedjor... Kanske vill du låna böckerna rentav?

 
Gustav

Gustav

21 april 2008 11:17

JA kanske det... jag är superpedant när det gäller mina böcker... så du behöver inte va orolig för att dom ska bli förstörda! :)

http://www.germann.se

 
Ingen bild

28DayJim

22 april 2008 17:57

Hej! Tack för en fin blogg! Uppskattas verkligen. Men det jag undrar är vart man kan hitta dessa böcker? Finns det någon svensk sida som säljer dessa?

En annan sak, du har inte MySpace? Hade varit roligt och fört lite disskutioner om zombies.

 
Ingen bild

astarot

22 april 2008 19:42

28Dayjim: Tack för att du låter mig veta att det bringar någon form av glädje... Böckerna finns att köpa lite varstans faktiskt, det är bara att göra en vanlig sökning på nätet.

Jo, jag har Myspace, men mitt band skulle nog lessna rätt kvickt på en zombiediskussion ;-)

 
Fredrik

Fredrik

22 april 2008 21:52

Ojojoj, maxbetyget!? Jag vågar inte läsa recensionen, då jag ännu inte läst tredje delen i kirkmans fantasiska zombiehistoria. Men mindre sugen blev man inte i alla fall!

http://swegore.wordpress.com

 
Ingen bild

astarot

24 april 2008 16:36

fredrik, lova att du hör av dig när du läst den själv.. är den verkligen värd en femma?

 
Fredrik

Fredrik

24 april 2008 19:53

Jag lovar, men jag längtar så mycket att jag nästan vill sätta femman osedd :D

http://swegore.wordpress.com

 
Gustav

Gustav

11 maj 2008 22:59

Jonas för helvete... tack för att jag fick låna dessa mästerverk av dig!
Jag har i princip sträck läst dom (förutom när jag gjort annat nödvändigt ont) och jag är ruskigt impad av hur jävla bra dom var... både text och bildmässigt, men framförallt hur otroooooligt snyggt ritade dom var!
Jag måste nog övertala dig att skriva ett pilot avsnitt till en serie... eller också inte.
Hur som helst så måste jag meddela att du aldrig får igen böckerna men att jag gärna lånar del 4 (och alla andra uppföljare när dom kommer)! :D

Mitt betyg på denna film då (ja det känns som att se en riktig klassisk Romero-Zrulle att läsa dom)... 5 såklart... va fan trodde ni då, va, va?!!

http://www.germann.se

 
Apart Förlag

Apart Förlag

22 augusti 2011 14:43

Ni vet om att Apart Förlag ger ut The Walking Dead på svenska va?
Vi samlar dock 6 nummer i varje.
Den första volymen kom ut i maj och volym två kommer till bokmässan. Smakprov finns att kolla in på hemsidan.

http://www.apartforlag.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av astarot - 22 april 2013 10:00

  Tjoho! Vi som börjar tröttna på att bära med oss zombie-repellent eller tycker det är jobbigt att ha en zombie hemma för att att skörda odöd doft innan vi beger oss ut bland alla andra zombier på stan kommer nu den perfekta parfymen. ...

Av astarot - 18 april 2013 11:45

    Kärlek kan förändra oss. Jomen. Det kan också förstöra oss, men det är kanske för dystert? En av grejerna med zombiefilmen är ju att vi ska känna den där saknaden, skräcken för att förlora våra närmaste. Som Barbara i Night of the Living Dea...

Av astarot - 12 april 2013 09:09

  Så här är jag van att möta mörkret... Okej då. svamlar väl vidare* om moderna monsterfilmer då. Monstret är det som i mörkret stirrar tillbaka, något kusligt som vi annars kanske förtränger. Det monstruösa kan rasera det trygga som vi tagit...

Av astarot - 9 april 2013 12:09

    Med tanke på kommande premiären av zombiekärleksRomeo&Juliadramat    tänkte jag det är dags att värma upp (hehe) med ett gammalt mossigt zombieperspektiv*. Och med mossigt menar jag närapå helruttet gammalt, dvs vi som växte upp på 1980-ta...

Av astarot - 14 december 2012 11:04

  Om zombien är nutidens allra populäraste monster måste The Walking Dead vara nutidens allra bästa julklapp. Kulturgärningen Apart förlag gör genom att släppa serietidningen på svenska är dessutom något som måste uppmuntras i detta seriekarga lan...

Presentation

Omröstning

Är deaditerna i Evil Dead-filmerna zombier?
 Jajjemensan!
 Absolut inte alls! De är ju demoner för tusan!
 Nja... jag vet inte... vad tycker du?

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
<<< April 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ zombiebloggen med Blogkeen
Följ zombiebloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se